När det handlar om radon och radonmätning på arbetsplatsen är det av yttersta vikt att arbetsgivaren tar ansvar för arbetsmiljön. Det innebär att man måste vara medveten om radonhalten för att säkerställa att de anställda känner sig trygga och säkra under sin arbetsdag.
Reglering av radon på arbetsplatser finns bland annat i strålskyddslagen (SFS 2018:396), strålskyddsförordningen (SFS 2018:506) samt i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om hygieniska gränsvärden (AFS 2018:1) för radonexponering.
Radon – en hälsorisk
Det är väl känt att inandning av radon utgör en hälsorisk, främst genom att öka risken för lungcancer vid långvarig exponering. I Sverige är radon den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning, och enligt Strålsäkerhetsmyndigheten orsakar det omkring 400-500 lungcancerfall varje år. Med tanke på denna fara har Folkhälsomyndigheten fastställt att radonhalten inte bör överstiga 200 Bq/m3 i bostäder och allmänna lokaler.
Mätning av radon på arbetsplatsen
Om det inte finns någon tidigare mätning av radonhalten på arbetsplatsen eller om den senaste mätningen är äldre än tio år måste en ny mätning genomföras. Dessutom bör en mätning utföras efter byggnadsåtgärder som kan påverka radonhalten, till exempel förändringar i värme, ventilation, vatten eller håltagning i byggnadens struktur. Under mätningen ska arbetsverksamheten pågå som vanligt för att spegla de faktiska förhållandena.
Mätningen ska utföras under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april) och bör omfatta två steg: en orienterande långtidsmätning (minst 60 dagar) med spårfilm (radonmätare), följt av en uppföljande korttidsmätning om den orienterande mätningen visar att radonhalten överstiger gällande gränsvärden.
Ny metodbeskrivning för radonmätning på arbetsplatser
Från och med den 1 oktober 2021 gäller en förbättrad metodbeskrivning för radonmätning på arbetsplatser. Denna nya metodbeskrivning syftar till att förbättra noggrannheten vid bestämning av radonhalten och ersätter den tidigare från 2004.
Utförande av radonmätning
Primärt bör radonmätning ske genom en långtidsmätning för att uppskatta årsmedelvärdet av radonhalten under arbetstid. Om detta inte är möjligt kan en korttidsmätning eller en momentan mätning användas för att bestämma radonhalten, även om de inte kan användas för att uppskatta årsmedelvärdet. Mätningen bör planeras och utföras så att den är representativ för de anställdas vistelse på arbetsplatsen, med normal inställning av uppvärmning och ventilation under mätperioden.
Åtgärder vid förhöjda radonhalter
Vid förhöjda radonhalter bör arbetsgivaren vidta lämpliga åtgärder för att minska dem. Efter eventuell radonsanering bör en ny långtidsmätning genomföras för att kontrollera effekten av åtgärderna.
Att utföra en radonmätning är enkelt
Genom att använda mätdosor från ett SWEDAC-ackrediterat laboratorium kan man enkelt utföra en radonmätning på arbetsplatsen och erhålla ett tillförlitligt årsmedelvärde.